Demència és un terme general per a un deteriorament greu de la capacitat mental que interfereix amb la vida quotidiana. La pèrdua de memòria és un exemple. L'Alzheimer és el tipus més comú de demència.

La demència no és una malaltia específica. És un terme general que descriu una àmplia gamma de símptomes associats amb el deteriorament de la memòria i altres habilitats del pensament, que arriben a reduir la capacitat d'una persona de realitzar les seves activitats diàries. La malaltia d'Alzheimer és responsable d'un 60 a 80 per cent dels casos. La demència vascular, que ocorre després d'un accident cerebrovascular, és el segon tipus de demència més comuna. Però hi ha moltes altres afeccions que poden causar símptomes de demència, incloses algunes que són irreversibles, com problemes de tiroides i deficiències vitamíniques.

Sovint es fa referència incorrectament a la demència com "senilitat" o "demència senil", el que reflecteix una creença estesa però incorrecta que el deteriorament mental és una conseqüència normal de l'envelliment.

Si bé els símptomes de demència varien molt, almenys dues de les següents funcions mentals bàsiques s'han de veure significativament afectades perquè es considerin demència: memòria, comunicació i llenguatge, capacitat de concentrar-se i prestar atenció, raonament i judici, percepció visual. Les persones amb demència poden tenir problemes amb la memòria a curt termini, com saber on es troba la cartera o cartera, pagar els comptes, planificar i preparar menjars, recordar cites o viatjar fora del seu veïnat. Moltes demències són progressives, el que significa que els símptomes comencen lentament i empitjoren de forma gradual. Si vostè o un ésser estimat experimenta dificultats amb la memòria o altres canvis en les habilitats del pensament, no ho ignori. Consulti ràpidament a un metge per determinar la causa. Una avaluació professional pot detectar una afecció tractable. I fins i tot si el símptoma suggereix demència, el diagnòstic d'hora li permet a una persona aprofitar al màxim els tractaments disponibles i ofereix una oportunitat per participar voluntàriament en assajos o estudis clínics. També ofereix temps per planificar per al futur.

Sistema EUGLIA de Telemedicina Cognitiva

El Sistema Euglia és un servei d’estimulació, rehabilitació i manteniment de les funcions cognitives (atenció, memòria, llenguatge, raonament, càlcul...) que utilitza tecnologia digital i s’actualitza contínuament seguint el ritme dels avenços científics sobre el tema.

Aquest sistema va dirigit a:

  • Persones grans sense patologia neurològica que desitgin fer un entrenament sistemàtic de la seva activitat cognitiva.
  • persones amb deteriorament cognitiu o amb una lesió o malaltia cerebral, amb la finalitat de donar suport als processos de rehabilitació i mantenir les capacitats que ja han estat rehabilitades.
  • població infantil amb problemes específics de desenvolupament de llenguatge, de la lectoescriptura o trastorns atencionals.

Els avantatges de dur a terme aquest treball són:

  • Rebre un tractament individualitzat adaptat a les necessitats de cada usuari.
  • Contribueix a agilitzar les tasques d’estimulació de les funcions intel·lectuals.
  • Facilita l’atenció domiciliària de l’usuari
  • Seguiment continuat de l’evolució per part de professionals especialitzats.
  • Genera informes periòdics de seguiment de l’evolució de l’estat cognitiu.
  • La tecnologia permet que l’usuari es concentri en l’execució dels exercicis amb la sensació positiva que és ell mateix qui es fa càrrec del procés.

Aquest sistema està dirigit pel Dr. Josep M. Vendrell Brucet que és professor de Neurologia de la Universitat Autònoma de Barcelona; Cap de la Secció de Neuropsicologia i director de l’Escola de Patologia del Llenguatge de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona. Posseeix una experiència de més de 25 anys treballant amb tecnologia informàtica aplicada a l’estimulació cognitiva.

Com a cooperació científica hi consta l’Escola de Patologia del Llenguatge, Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, , la Fundació Doctor Robert (Universitat Autònoma de Barcelona), el Departament de Medicina (Universitat Autònoma de Barcelona) i l’Institut für Heil - und Sonderpädagogik, Universitat de Giessen (Alemanya). Finalment, hi ha el reconeixement corporatiu del Departament d’Innovació i Tecnologia i el Col·legi Oficial de Metges de Barcelona.

938 17 02 99
info@annaprunera.cat
Plaça l'Era Enrajolada, 1
08720, Vilafranca del Penedès
Barcelona, Espanya